(+36 52) 448 348

Nyitvatartás: H.-P.: 8:30-17:00, Sz: 8:30-13:00

Top
 

Defibrillátor nyaralójáratainkon

Autóbuszainkkal évente mintegy 35.000 utast juttatunk el Európa különböző országaiba.

A buszon töltött hosszú idő alatt az Önök kényelmén kívül megpróbálunk minél több mindent megtenni a biztonságukért is, ezért 2011 márciusában automata defibrillátorokat vásároltunk, melyeket debreceni Irodánkban és autóbuszainkon helyeztünk el.

Gépjárművezetőink, irodai dolgozóink és telepített idegenvezetőink is elsajátították a szükséges elsősegély-nyújtási technikákat.

Az alábbiakban szeretnénk megosztani Önökkel néhány információt azzal kapcsolatban,hogy miért is tartjuk fontosnak, hogy az autóbuszon is rendelkezésre álljon egy ilyen defibrillátor készülék és hozzáértő személyzet tudjon segíteni, ha baj van. 

Néhány szó a hirtelen szívhalálról…

Amikor valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése, még lehet esélye a túlélésre. A szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni. Ez a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye (kamrafibrilláció). A túléléshez ezt a hálózatot kell helyreállítani egy szintén elektromos (defibrillátor) sokk segítségével. Minél gyorsabban próbáljuk meg az elektromos működést helyreállítani, annál nagyobb az esélyünk. A szindrómát hirtelen keringésleállásnak nevezzük, mely évente 26.000, tehát naponta 70 (!) honfitársunk életét követeli, és vezeti a halálozási okok statisztikáját. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély ("Minden perc számít"), 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás.

Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy felkészülve óvjuk magunkat és egymást, tehát döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit, valamint ezzel együtt megfelelő feltételeket is biztosítsunk a nem kívánt és a váratlanul bekövetkező események pozitív kimenetelének. A már bekövetkezett tragédia leggyorsabb és leghatékonyabb kezelése érdekében az egyik legfontosabb szempont a túlélési lánc pontos követése és betartása. A folyamat láncszemei egyenértékűek, bármelyikük elégtelensége vagy hiánya értéktelenné teszi a további ellátást annak minőségétől függetlenül.

A túlélési lánc 4 elemből áll:

  1. Gyors és szakszerű segélyhívás
  2. Alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása
  3. Korai defibrillálás akár laikus által
  4. Gyors szaksegítség

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány www.mnsza.hu

A defibrilláror készülékről:


  1. Az általunk vásárolt készülékek típusa: LIFEPACK CR+. A készülék segíti a kezelő tevékenységet, figyelmeztet az esetleges hibákra, zavaró körülményekre, és arra is, ha az áramütés esetleg szükségtelen, netán ártalmas lenne.